Жителите на кв. Горно Езерово излязоха днес, за да почистят брега на Бургаско езеро „Вая“

Денят е неделя, а мястото – брега на Бургаско езеро „Вая“ от страната на кв. Горно Езерово. Инициативата е на Академия за бойни изкуства „Хикари“ и Сдружение на риболовците „Бургаски езера“, а резултатът е по-чист бряг и заредени с ентусиазъм за нови постижения участници.

След първото почистване – на еко зоните от западната страна на Бургаско езеро на 10 февруари тази година, сега организаторите запретнаха ръкави за почистване на брега на езерото и от страната на кв. Горно Езерово.

Множеството боклуци по брега на езерото са екологичен проблем, който съществува отдавна, а почистването е важно, защото ще предотврати попадането на отпадъците във водата, от където ваденето е почти невъзможно. Бургаско езеро е едно от трите езера, които частично или изцяло попадат в границите на гр. Бургас и които са дом на стотици видове птици. Твърдите отпадъци често са опасни за тях, заради цветовете и формите, които животните приемат за храна и поглъщат. Ефектът върху човешкото здраве от нарастващото количество микропластмаси във водите предстои да бъде изяснен.

Уникалното в днешното събитие беше, че жителите на кв. Горно Езерово откликнаха на поканата и се включиха масово в мероприятието.

„По време на много почиствания случайни минувачи и жители са ни наблюдавали без да се включат, но днес местните чистиха наравно с нас и то с голямо желание“, каза Рафи Янчев, председател на Сдружението на риболовците „Бургаски езера“.

Днешното събитие показа, че и една искра ентусиазъм може да промени нагласите и да изненада скептиците. След няколко часа усилена работа, участниците – изморени, но доволни, събраха над 300-те чувала с отпадъци на едно място, откъдето в понеделник Община Бургас ще ги транспортира до депото за отпадъци.

Освен пряката полза от почистването, събитието беше важно и заради силния възпитателен елемент, тъй като в него участваха множество деца.

Кликнете за да гласувате
[Общо: 10 Средно: 4.9]