10 любопитни факта за риболова

 

Риболовът има съвсем реална статистика, в която фактите са освен любопитни и напълно достоверни. Представяме ви 10 от най-интересните факти за риболова.

1. Най-голямата риба, хващана с въдица, е бялата акула-канибал, която тежи 1208 килограма и е с дължина 5,13 метра. Рекордьорът Елф Диан използва 58-килограмова корда, а събитието се случва в залива Динаел-Бей, Южна Австралия през 1959 година.

2. Ежегодно в света са регистрирани между 50 и 80 нападения на акули срещу хора. Същевременно всяка година хората избиват над 100 милиона акули, главно заради месото.

3. Доналд Хитли от Нова Зеландия е провел най-продължителната борба с риба в историята, която се проточва точно 32 часа и 5 минути. Рибата е океански марлин, тежащ 680 кг и дълъг 6 метра. Този гигант тегли 12-тонен кораб близо 80 км, но в крайна сметка е уловен от опитния моряк.

4. Със своя улов от 652 риби, Жак Изенберт става рекордьор по брой хванати риби в света. Белгиецът успява да натовари това количество риба с един „поход“ на 27 август 1967 година в Унгария.

5. 175,01 метра е рекордното разстояние на замятане на спортна въдица в сладководен водоем, отчетено по правилата на Международната федерация по кастинг. Постижението е на германеца Валтер Кумер на световния шампионат по кастинг в Швейцария през 1968 година.

6. В Амазонка има електрическите змиорки, които акумулират заряд над 500 волта. Местните жители използват хитър трик при улова на тази риба – първо вкарват във водата стадо крави, които да поемат заряда, а след това им остава само да хванат змиорките.

7. Най-голямата уловена сладководна риба е есетра, която тежи 212,28 кг. Тя е хваната в Калифорния, САЩ на 9 юли 1983 година.
10 любопитни факта за риболова

8. Белугата албинос се среща изключително рядко и дава най-скъпият и рядък черен хайвер. Той всъщност въобще не е черен на цвят, а по-скоро златист.

9. Черният хиазмод живее на дълбочина от 700 метра и е най-лакомата риба. Тя може да се справи с плячка, чиято дължина надвишава нейната собствена два пъти и е цели десет пъти по-тежка.

10. Най-голямата гръбначна риба, която обитава топлите морета е груперът. Понякога достига тегло от над 4500 кг. Това е приблизителното тегло на един слон.

 

10te.bg

Кликнете за да гласувате
[Общо: 3 Средно: 5]