Укротяване на морски бури

Заедно с хилядолетния рибарски опит, от поколение на поколение са се предавали обичаи, вярвания и обреди, станали морски традиции.

Ето и няколко интересни обичаи за укротяване на бури и оправяне на лошото време.

Когато времето рязко се влоши, рибарите трябва три пъти да потопят в морето иконата на Свети Никола с обещание, когато излязат на брега да запалят свещ пред образа му в църквата.

Капитана обещава дарове на светеца, като в зависимост от възможностите си може да построи или поправи негов храм или параклис.

Жените също имат голяма роля при обредите за укротяване на бурите – те могат да хвърлят жито срещу вълните (както се прави на Никулден), да оставят първото боядисано яйце на Великден на брега, да хвърлят в морето цветя, набрани още на Кръстовден, както и да се молят пред иконата на Свети Никола.

Разпространено е да се изнесе метален съд от къщата, който се използва за готвене на огън и да се върти в специфични кръгове, като много се внимава да не се наклони, защото тогава лодките на мъжете могат да се обърнат.

Традициите са създадени, за да помним откъде идваме.

Ние, от сдружение на риболовците “Бургаски езера” се заемаме със задачата да съберем, обработим и публикуваме  и съхраним различни, полузабравени рибарски обичаи, обредни практики свързани с рибарството, стари рибарски истории и рецепти забравени за поколенията.

Вижте повече за инициативата в публикацията Рибарски традиции и обичаи.  

Използвани са материали от книгата на Стоян Райчевски “Българинът и морето”