Тази година бургаските рибари се радват на рекорден улов на паламуд

 

Рекорден улов на паламуд отчитат рибарите по южното ни Черноморие. През последните 2 седмици някои от тях вадят по 2 тона и пласират рибата в цялата страна. Най-много поръчки има от Карлово, Ловеч и София.

Този вид пасажна риба е много ценен за стопанския ни риболов и идва в родни води през есента. Паламудът е миграционна риба, която се появява на почти 7-годишни периоди.

„Водата по южното ни Черноморие все още е топла, което е добре за улова, но не може да се предвиди дали това ще се задържи дълго. Рибата следи температурата на водата, ако не й хареса, че е студено или ако предвиди развалянето на времето, изведнъж ще изчезне Миналата година се показа малко, през тази е повече, догодина може и още повече да е. Последните три-четири години я нямаше. Рибата е добра като големина, даже е по-едра от нормалното“, съобщават рибарите.

Паламудът е много бърза риба. От нос Емине до Босфора пасажът стига за 8 часа. За разлика от предходни години през тази няма сафрид. Дребната риба изчезва, защото паламудът е много бърз и хищен, и хапва всичко.

Радостта на рибарите от добрия улов се помрачава от факта, че въпреки направените промени в сектор “Рибарство” дребномащабният риболов продължава да не се подпомага. Държавата не облекчава риболовците, напротив – продължават 10-12 метровите лодки да попълват три дневника за търговия и да доказват доходи. “В повечето европейски държави тези дневници отпаднаха. А тук?” – питат се заетите в бранша.

“Единственият начин да се подпомогне този сектор е да се направят модерни пристанища със съответните малки борси, какъвто е примерът и от Италия, Гърция, Румъния и Испания”,обясняват специалистите в сектора.

 

Кликнете за да гласувате
[Общо: 3 Средно: 5]