Рибари и мидари от Бургас и региона се срещнаха с

директора на ИАРА Христо Панайотов

Изпълнителният директор на ИАРА Христо Панайотов прие представители на различни браншови организации, които изразиха недоволство по повод стартиралото производство по издаване на общ административен акт за въвеждане на забрана за улов на бели пясъчни миди от видовете Donax trunculus и Chamelea gallina в периода 1 май – 31 юли 2022 г.

Те изразиха мнение, че забраната не трябва да бъде налагана за конкретен период от време, а да бъде съобразена с температурата на морската вода, от която, според тях, пряко зависи началото на размножителния период на бялата пясъчна мида. Сред исканията им също е налагане на забрана на улов на бяла мида с размер по-малък от 2.5 см.

Панайотов и зам.-изпълнителният директор на ИАРА Николай Бойчев призоваха представителите на бранша да формулират своите предложения за промени в проекта в срока за обществено обсъждане.

„Вратата за дебати остава отворена. Много е важно диалогът между всички страни да продължи, мога да ви гарантирам, че всичко, което обсъдихме, ще бъде взето предвид“, коментира Панайотов, като пое ангажимент да запознае ръководството на Министерството на земеделието с поставените искания.

Кликнете за да гласувате
[Общо: 2 Средно: 5]