Бургас е уникално място за всеки любител на природата и птиците. Той е единственият град не само в България, но и в Европа, в рамките на който има природен резерват и толкова много птици.

Бургаският езерен комплекс е място на обитание за 340 вида птици, от които 135 вида, защитени от Директивата за природата и 2 вида, защитени от Директивата за местообитанията. Трите езера – Бургаско, Мандренско, Атанасовско, заобикалящи града, както и Поморийското са с много голямо значение за биологичното разнообразие (особено на птиците). Над тях минава вторият по големина миграционен път на птици в Европа, „Виа Понтика“ и те са важен междинен пункт и място за престой на голям брой водни, грабливи и врабчови птици. Годишно по време на миграция и зимуване се събират над 100 000 водолюбиви птици, някои видове с повече от 1% праг на биогеографската популация.

Заради своята уникалност четирите езера са обявени за Рамсарски територии, защитени зони на Натура 2000, а богатството на видовете птици ги определя като орнитологично важни места.

Представяме Ви галерия с невероятни снимки на птици от Бургаските езера.

Кадрите са направени от талантливия фотограф Николай Христов.

Кликнете за да гласувате
[Общо: 14 Средно: 4.9]