Португалия създава най-големия напълно защитен морски резерват в Европа и Северен Атлантически океан

 

2677 квадратни километра, защитени около островите Селвагенс

 

Днес правителството на Португалия разшири морската си защитена зона около островите Селвагенс, създавайки най-големия напълно защитен морски резерват в Европа на 2677 квадратни километра. Островите Селвагенс са малък архипелаг в Северния Атлантик, разположен на 280 километра южно от Мадейра и на 165 километра северно от Канарските острови. Архипелагът включва два големи острова, Selvagem Grande-Голям Селвагенс и Selvagem Pequena-Малък Селвагенс, всеки заобиколен от куп острови и рифове, с обща площ от 2,73 км².

National Geographic Pristine Seas проучи островите Selvagens през септември 2015 г. в партньорство с Oceano Azul и фондация Waitt. По време на експедицията си екипът проведе първите подводни проучвания на екосистемата – от плитчините до дълбините – и засне биоразнообразието около островите. Използвайки високотехнологично оборудване, включително средноводни пелагични камери и камери за дълбоководно наблюдение, екипът успя да оцени пелагичните съобщества и дълбоководните местообитания в допълнение към флората и фауната в плитки води, наблюдавани по време на гмуркания. От техните наблюдения върху екосистемата експертите открили, че откритите води около островите са жизненоважна точка за миграция на риби и бозайници в Атлантическия океан, докато крайбрежните води осигуряват важни местообитания за развъждане.

„Знаем, че е от решаващо значение е да се защитят миграционните коридори, от които зависи морският живот. Този новосъздаден морски резерват ще гарантира, че впечатляващото подводно биоразнообразие на архипелага Селвагенс ще бъде защитено и ще продължи да процъфтява“, каза Пол Роуз, ръководител на експедицията на National Geographic Pristine Seas.

Мигел Албукерки, президент на регионалното правителство на Мадейра, посочва, че „Мадейра е световен референтен момент по отношение на политиките за опазване на природата, като този аспект е допълнително подсилен с тази мярка“. Той добавя, че „давайки този пример за капацитет и решителност на света, той се надява да служи като вдъхновение за други лица, вземащи решения, да предприемат подобни мерки за опазване на нашите океани“.

За Хосе Соарес дос Сантос, президент на фондация Oceano Azul, „природната стойност на биоразнообразието на островите Селвагенс е изключителна и незаменима. Въз основа на научни изследвания и проведени експедиции, решението на регионалното правителство затвърждава позицията на Мадейра в опазването и оценката на океана.

Със създаването на морския резерват „Острови Селвагенс“, Pristine Seas подкрепи създаването на 25 морски резервата по целия свят. Понастоящем по-малко от 8 процента от океана са защитени и проектът има за цел да работи с местните общности, правителства и партньори, за да защити поне 30 процента от океана до 2030 г., като значително увеличава опазването на океана, за да смекчи изменението на климата и да осигури по-здрава планета за всички.

 

Гигантска анемона (Telmatactis cricoides) с чисти скариди с бели ивици в новоразширения морски резерват Селвагенс. Снимка: Анди Ман, National Geographic Pristine Seas

 

 

Кликнете за да гласувате
[Общо: 1 Средно: 5]