Пандемията не спира бракониерите, но те не могат да избягат от органите на реда

 

И в последните дни са регистрирани няколко случаи с бракониери.

В Бургас са спипани нарушители, ловили шаран в езерото Вая.  При извършен обход по брега и проверка по вода на езеро Вая с патрулна лодка на ИАРА, контролните органи към РК Бургас установяват поставени в работно положение 10 бр хрилни мрежи с обща дължина 1000 м с улов в нея на риба от вида шаран, сребриста каракуда и бяла риба.

По-късно инспекторите забелязват скрита в тръстиката малка лодка.  Плавателният съд няма отличителни знаци и е без регистрация със следи от улов на риба от вида кефал и мрежи с дългина 100 м. Уредите и средствата са иззети от служителите на ИАРА на съхранение. Рибата е дарена на Зоопарк Бургас на осиновените от ИАРА пеликани и щъркели. Удовлетворение е фактът, че по този начин Агенцията ще помогне на избраните видове птици и опазването на природата.

Нарушители са били засечени и край язовир Червен бряг с 300 кг риба, в близост до село Сливовик. На място се разиграл истински екшън със заплахи и бягство.

Други бракониерите разорават с тралове дъното на Черно море, което може да доведе до нарушаване баланса на екостистемата в родната акватория. След подаден сигнал от граждани на телефон на 112 за лица извършващи улов на бяла пясъчна мида, контролните органи на ИАРА от РК Бургас извършват незабавна проверка с патрулна лодка в прилежащите водни площи на пристанище Ахтопол.

Инспекторите на ИАРА установяват и вадят от водата 6 броя забранени риболовни уреди – драги. За извършената проверка е съставен доклад, с който са иззети уредите.

Във Варненско също са били засечени нарушители във видимо неадекватно и нетрезво състояние. Бягайки, те потеглили с автомобил, като се опитвали да блъснат служителите. Шофьорът загубил контрол и се ударил последователно в няколко дървета. След продължителния екшън, инспекторите на ИАРА успели да ги спрат и изземат рибата. В багажника на колата, освен бракониерска риба, открили и  отстреляно диво прасе.

Пандемията не спира бракониерите, но служителите с контролни функции вече са оборудвани с добра екипировка и съоръжения. Дори в момента се подготвят още плавателни средства, които нон стоп ще патрулират във водоемите и ще следят за реда. Това заяви шефът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури- ИАРА Галин Николов.

 

 

“Имаме нови високопроходими автомобили, прибори за нощно виждане, специализирана екипировка, закупени са средства за безопасност при извършване на контролни дейности по вода. Това е довело до по- добро и ефективно изпълнение на служебните задължения на инспекторите в цялата страна. Освен това имаме изключително добро взаимодействие и с останалите държавни институции, Европейската агенция за контрол в рибарството, както и нашите колеги от Румъния, с които често извършваме съвместни дейности по наблюдение, инспекция и контрол на риболова”, пояснява Николов.

 

 

 

Кликнете за да гласувате
[Общо: 1 Средно: 5]