Паламуд (Sarda sarda)

Разред:Scombriformes

Семейство:Скумриеви (Scombridae)

Описание

Хищна, топлолюбива риба. По външни белези паламудът пролича на скумрията. На дължина достига средно 50- 65 см и тегло до 2,5 – 4 кг. Публикувани: максимална дължина -92 см, максимално тегло-11,0 кг, максимално отчетена възраст: 5 години.

Цветът на паламуда е метално сив, с надлъжни ивици. Коремът е сивкав. Има голяма уста с остри зъби. Странично върху опашното стебло има добре развит кил. Първата гръбна перка почти се допира до втората и е по-дълга от тази на скумрията.

С увеличаване на възраста нарастването на дължина намалява и се увеличава теглото. При есенните миграции паламудите се групурат в откритите части на морето. Придвижват се със средна скорост 46 мили на денонощие.

Разпространение и местообитание

Паламудът е пелагичен вид, обитаващ крайбрежни и открити води до 50 м дълбочина. Често се среща в плитките води на Атлантическия океан, Средиземно море и Черно море.

Край българските брегове идва от Мраморно море и Бяло море напролет, хвърля хайвера и на есен се връща затлъстял.

Хранене

Паламудът е голям хищник и изявен плувец. Той преследва стадата на хамсията, цацата, скумрията, сафрида, лъчеперката и др., както и калмари. Храни се усилено и бързо нараства. В края на първото лято малките имат вече дължина 40–44 см; в края на второто лято-до 56 см, а на 3-годшна възраст-63 см. С увеличаване на възраста нарастването на дължина намалява и се увеличава теглото. При есенните миграции паламудрите се групурат в откритите части на морето. Придвижват се със средна скорост 46 мили на денонощие.

Размножаване

Половата зрелост настъпва на две, рядко на една година. Изхвърлянето на хайвера става на порции през втората половина на май до началото на август-най-усилено през юни в крайбрежните зони в централната, северозападната и североизточната част на Черно море при температура на водата 18-25 градуса. Яйцата се излюпват за 1.5, 2 денонощия.

Природозащитен статус

За Международния съюз за опазване на природата (IUCN), както и за България –Незастрашен.

Стопанско значение и риболов

Паламудът се консумира  прясен, солен, пушен и консервиран. Месото му е много вкусно. Младите риби се наричат циганки, а едрите – туруци. Паламудът е много популярна риба в хранителната верига в Средиземно и Черно море.

В България минималният разрешен размер за риболов е 28 см.

 

Кликнете за да гласувате
[Общо: 3 Средно: 4.7]