От днес влиза в сила забрана за риболов

 

От днес е в сила заповедта, която забранява временно улова на риба и други водни организми. Тя се отнася за българските води на Черно море, река Дунав и за реките и езерата в страната. Забраната се въвежда поетапно за различните местообитания и видове риба, като целта е да им се осигури спокойствие през размножителния период.

Все пак ще има водоеми, в които любителският риболов ще бъде разрешен. Те са описани подробно в Заповед_РД09-439_12.04.2023+г. на агро министъра.

Уловът на калкан ще остане под ембарго най-дълго – до 15 юни.  Забраната включва също трансбордиране, задържане на борда, разтоварване на брега и първа продажба.

В периода  15 април  – 15 май е забранен и уловът на попчета във водите на Черно море с мрежени риболовни уреди, с изключение на даляните, в акваториите на пристанищата и буните с отдалеченост 1 км от бреговата линия.

От 1 до 30 май 2023 г. се забранява уловът на карагьоз (дунавска скумрия) в българския участък на река Дунав.

От 15 април до 31 май  не трябва да се безпокоят пролетно-лятно размножаващите се риби в стопанства, намиращи се  до 500 м надморска височина, а за фермите, разположени на височина от 500 до 1500 м, забраната ще важи за периода от 1 май до 15 юни.

За целия период на забраната няма да се допуска използването на едностенни мрежи, с размер на окото по-малък от 36 мм във водите на р. Дунав, дънни хрилни мрежи, с размер на окото по-малък от 400 мм във водите на Черно море и мрежени риболовни уреди, с размер на окото по-малък от 22 мм във водите на Черно море.

Кликнете за да гласувате
[Общо: 2 Средно: 5]