Как да почистим риба

Почистването на риба е лесно. В тази публикация ще ви дадем основна информация и няколко лесни стъпки за това как да съхраните улова си, както и как да почистите рибата преди готвене.

За най-доброто възможно рибно ястие започнете с подготовката на рибата от момента, в който я уловите.

Ако ще приготвяте улова си, трябва да го запазите свеж, дори преди да започнете да почиствате рибата. Дръжте уловената риба в живарник, съд с вода, хладилник или на канап във водата. Винаги пълнете съдината си със същата вода, в която ловите.

Ако няма да готвите своя улов, откачете го внимателно – докато е все още във водата – и го освободете, като бъдете максимално внимателни за да не нараните рибата.

Как да почистим риба

КАК ДА ЧИСТИТЕ РИБА: СТЪПКИ

Ако планирате да приготвите рибата си цяла или ако ще я пържите на шайби, вместо да я филирате, трябва да се научите как да изкормите рибата.

 • За начало поставете рибата на маса или дъска за рязане. Поставете върха на ножа в корема на рибата близо до аналния отвор и преместете острието нагоре по корема, като отрежете до главата.
 • Дръжте острието на ножа плитко, за да не пробиете червата.
 • Разтворете тялото и изкарайте всички вътрешности.
 • Премахнете хрилете.
 • Изплакнете кухината с добра струя вода и измийте кожата. Някои риби (скумрията например) имат тъмна тъкан, покриваща коремната кухина, която може да се остърже, за да се предотврати силен, мазен вкус.
 • Премахнете главата, ако желаете. Пъстървата например често се готви с главата.
 • Почистете веднага вашата маса за почистване на риба или дъска която сте използвали, съберете червата, главите и люспите и ги изхвърлете.

Вашата риба вече е готова за готвене!

СЪВЕТИ И ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ

 • Проучете района в който ловите, за да определите дали рибите са безопасни за ядене. Някои водни обекти са замърсени с живак и други тежки метали, които рибите абсорбират. Винаги проверявайте държавните разпоредби, преди да се насочите към риболова.

Не забравяйте! За да можете необезпокоявани да ловите риба, трябва да имате билет за любителски риболов. Сдружение на риболовците “БУРГАСКИ ЕЗЕРА” ще ви съдейства за издаване на риболовен билет.

 • Перките на рибите могат да бъдат много остри и да причинят сериозни прободни рани, така че бъдете много внимателни, когато се учите как да изкормите риба, да филирате или да почистите цяла риба.
 • Някои риби са твърде костеливи, за да се считат за годни за консумация.
 • Някои риби имат много остри зъби. Бъдете внимателни, ако държите рибата за главата, докато я почиствате.

Сега, когато имате чиста риба и вече сте приготвили вашите шайби или филета, можете да отворите бутилка бяло вино и да се насладите на улова си!

Очаквайте на нашият сайт и разнообразие от методи за готвене и рецепти.

 

 

Кликнете за да гласувате
[Общо: 0 Средно: 0]