Италия арестува 18 души за незаконен риболов на защитени миди

 

Италианската брегова охрана арестува в сряда 18 души за незаконен риболов на рядко мекотело, разбивайки, според полицията, престъпна организация, която унищожава участък от защитената брегова линия южно от Неапол.

Арестите са последвали тригодишно разследване на групата, за която се твърди, че е събирала миди, защитени видове, използвайки чукове, за да ги извади от скалите в близост до красивото крайбрежие на Соренто.

Риболовът на мидифурми (date shell или date mussel) е незаконен в Италия от 1998 г., тъй като те са застрашен вид и използваните инвазивни методи за изваждането им от скалите, в които са родени, са разрушителни за морската екосистема.

Ценните черупчести мекотели, считани за деликатес, са по-дълги от обикновените миди и имат черупка с черен цвят. Те се продават до 200 евро за килограм на черния пазар.

Арестуваните са обвинени в множество престъпления, включително незаконен риболов, унищожаване на морските местообитания и продажба на опасни храни, се казва в изявление на прокуратурата на Tоре Aнунциата, която ръководи разследването.

“Престъпната организация”, която се твърди, че е действала от 2016 г., е отговорна и за събирането и продажбата на миди от “силно замърсен” район близо до устието на река, във водите на която са изтекли въглеводороди и тежки метали, се казва в изявлението.

Преди по -малко от три месеца на близкия остров Капри, бляскава туристическа дестинация, полицията разби две други организации за риболов на миди.

Полицейско видео показва дупките в трите скални образувания “Faraglioni”, символ на Капри, причинени от тренировките и чуковете, използвани от рибарите за извличане на мекотелите.

 

Изглед към гигантските скали на Фаралиони край бреговете на Капри, където околното морско дъно е опустошено от незаконния риболов на ценни черупчести мекотели, известни като миди-фурми, в Капри, Италия, 28 април 2021 г. REUTERS / Yara Nardi / File Photo

 

Репортаж от Гавин Джоунс – Gavin Jones

Редактор Александра Хъдсън – Alexandra Hudson

Reuters

Кликнете за да гласувате
[Общо: 5 Средно: 5]