Защо в Испания масово измират риби?

 

Мар Менор в Южна Испания е най-голямата лагуна със солена вода в Европа. През последните дни там масово измират риби – 4,5 тона само за една седмица. Каква е причината?

Испанските телевизии показват кадри, заснети отвисоко. Водата в южните части на Мар Менор е почерняла. Пълно е с мъртва морска трева и остатъци от гниещи растения и животни.

Отблизо бедствието изглежда още по-страшно. Мариа Гарсия от Гражданската платформа „Мар Менор“ снима с телефона си купищата мъртва риба, изхвърлена на брега. Основно това са малки риби, сред които рядко се виждат и по-едри екземпляри, например ципура или морски език. „Местните хора сме възмутени. Имаме такова природно богаство, а политиците изобщо не забелязват какво се случва тук.“

 

 

 

Проблемът съществува от години

Градската управа на Картахена вече затвори временно осем от местните плажове. Измирането на риба в района е проблем от години, но досега размерите на бедствието не са били толкова драматични. С изключение на 2019 година, когато в лагуната е имало около три тона мъртва риба, по данни на властите. Природозащитници са силно разгневени, че случаят от 2019 се повтаря. Те обвиняват правителството на областта Мурсия, че не прави достатъчно за защитата на Мар Менор – например да ограничи проникването в подпочвените води на вредните вещества, използвани в земеделието.

Промишленото производство на плодове и зеленчуци е много важно за икономиката на региона. Когато завали силен дъжд, той отмива горния земен пласт. Тогава огромни кални маси, съдържащи торове, се излизват в лагуната, казва Хулио Бареа от Грийнпийс-Испания. “В конкретния случай говорим за нитрати и фосфати, които водят до експлозивно разпространение на водорасли. Те изсмукват на практика целия кислород във водата и никакви други живи същества не могат да оцелеят.”

Да не забравяме и високите температури това лято, които през последните дни надхвърлиха 40 градуса по Целзий. Така водата в езерото се затопля, а съдържанието на кислород съответно намалява.

 

dw.com

Кликнете за да гласувате
[Общо: 5 Средно: 5]