България трета на световното по риболов в Девин

 

Националният отбор на България спечели третото място на Световното първенство по риболов на хищници, което се проведе в Девин.

На река Въча под яз. „Цанков камък“ 60-те състезатели от 15 национални отбора уловиха общо 5984 пъстърви за двата кръга в събота и неделя. Шампиони станаха националите на Украйна, а второто място заеха риболовците от Италия. В индивидуалното класиране нашият Георги Гетов е втори, след украинеца Назарий Боженко и пред румънеца Роберто Де Бортоли. Извън призовата тройка останаха руснаците, макар че до последно бяха в играта за разпределението на медалите.

Организатори на шампионата са световната федерация по спортен риболов ФИПС -FIPS-(Fédération Internationale de la Pêche Sportive en Eau Douce), Българската федерация по риболовни спортове, Съюзът на ловците и риболовците в България и община Девин. Състезанието  се проведе на река Въча до село Михалково, като двата дни се лови от 8:30 до 12:30 часа. За целта участъкът бе зарибен с повече от един тон пъстърва.

„Рядко може да се види толкова оспорван шампионат. Поздравявам българските организатори и всички отбори“, заяви президентът на Световната федерация по спортен риболов ФИПС Клаудио Матеоли.

Основен обект на риболов бе пъстървата. По регламент състезателите можеха да я ловят с блесни, воблери и примамки от силикон. Тази дисциплина е най-атрактивната измежду всички в риболовните спортове, тъй като състезателите тичат по реката и сменят местата си в преследване на пъстървата. По регламент куките са без контри, а всяка уловена риба се връща обратно във водата.

Световното действително премина при главозамайващи обрати във временното класиране, което се изчисляваше на всеки 45 минути. Българи, украинци, италианци и руснаци водеха люта битка за място в тройката. Чехът Михал Чепелак постави нов световен рекорд, той улови 57 пъстърви във Въча само за 45 минути, подобрявайки досегашното най-добро постижение на руснака Артьом Мишин от шампионата в Босна през 2018 г.

Съставът на България (Георги Гетов, Тодор Костадинов, Стефан Йорданов, Петър Лаков) показа много висока класа в изключително силната конкуренция. Нашите завършиха световното първенство с точно 500 уловени пъстърви. За българският тим това е трети подобен успех след бронзовите медали през 2008 и 2009 г., а второто място на Георги Гетов е без прецедент в историята на спортния ни риболов.

„Поздравявам момчетата, справиха се отлично. Благодаря на Съюза на ловците и риболовците, както и на община Девин и лично на кмета Здравко Иванов, за огромната помощ в организирането на световното първенство“, заяви президентът на Българската федерация по риболовни спортове Георги Михайлов.

Награждаването на шампионите и техните подгласници стана на официална церемония в центъра на Девин. Вицепрезидентът на ФИПС Игор Чиняков и кметът Здравко Иванов връчиха отличията на победителите.

БГНЕС

Кликнете за да гласувате
[Общо: 4 Средно: 5]